Zorgtechnologie

Technologische innovaties spelen tegenwoordig een belangrijke rol bij het optimaliseren van de ouderenzorg. Ze kunnen de zelfredzaamheid en welzijn van ouderen vergroten, alsmede zelfstandigheid, veiligheid, comfort en sociale contacten ondersteunen. Daarbij kan zorgtechnologie het handelen van zorgprofessionals ondersteunen waardoor doelmatigheid toeneemt en meer tijd overblijft voor de aandacht voor de mens.

De ontwikkelingen van technologie gaan razendsnel. Sevagram richt zich op de kansen die er zijn om de zorg nóg beter, efficiënter en patiëntgerichter te maken door de inzet van zorgtechnologie. De mogelijkheden zijn uiteenlopend: van apps voor revalidatie, geheugentraining, van beeldbellen tot allerlei verschillende mogelijkheden van (personen)alarmering. Leefstijlmonitoring gaat ons in staat stellen om cliënten met behulp van sensoren te volgen, signalen te ontvangen als van routines wordt afgeweken of veranderingen zich voordoen in de toiletgang of het slaap-waak ritme. De ontwikkelingen op het gebied robotica om zorgprofessionals te ontlasten en/of cliënten te ondersteunen, de vooruitgang van alternatieve realiteiten (Virtual en Augmented reality) om cliënten te stimuleren om meer te bewegen of bijvoorbeeld op afstand bij de bruiloft van de kleinkinderen te laten zijn.

Al deze technologie verzamelt ook data die weer gebruikt kan worden om onderbouwde keuzes te maken om de zorg zo efficiënt en cliëntgericht mogelijk in te richten. Daarnaast kunnen wij continu leren van alle inzichten die deze data ons kunnen verschaffen.

Mede door de opkomst van al deze vormen van technologie zijn privacy, risico’s en veiligheid steeds gevoeligere onderwerpen geworden. De toepassing van technologie roept vragen op als mag het wel van de wet? Wat vinden medewerkers, cliënten en mantelzorgers ervan en hoe zetten wij deze technologieën verantwoord in? Daarnaast krijgen wij ook te maken met strengere wet- en regelgeving (o.a. AVG).

Waren liggen de komende jaren de kansen voor zorgtechnologie? Hoe kunnen wij voldoen aan wet- en regelgeving? Hoe kan technologie het zorglandschap efficiënter en effectiever inrichten? Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden is het van belang om naast de uitgaven aan zorgtechnologie, ook te kijken naar de (kosten)effectiviteit. Welke gezondheidsbaten kan een nieuwe technologie genereren, en overstijgen deze de baten van de bestaande technologie? Verbetert de nieuwe technologie kwaliteit of veiligheid? Maar ook: leidt de nieuwe technologie tot doelmatigheidswinst, door bijvoorbeeld het slimmer inzetten van mensen en middelen?

Om zorgtechnologie tot een succes te krijgen is een professionele aanpak van het proces van evaluatie van producten, het selecteren van producten, en implementatie en opschaling (naar andere locaties) van belang.

Binnen de Programmalijn Zorgtechnologie is sprake van de volgende doelen;
• Het ontwikkelen van een visie/strategisch meerjarenplan betreffende zorgtechnologie
• Het optimaliseren van evaluatie, selectie en implementatie en opschaling van technologie inclusief nauwe samenwerking met professionals en cliënten, en nauwe samenwerking met bedrijven

 

Contact

Telefoon: 0900 – 777 4 777
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henri Dunantstraat 3
6419 PB Heerlen