Zorgprocessen

Sevagram streeft naar een optimale organisatie van de zorg, passend bij de behoefte van een patiënt, naasten en medewerkers. Door de vergrijzing hebben steeds meer cliënten chronische aandoeningen of meervoudige problemen; daarbij ontstaat er krapte op de arbeidsmarkt. Het optimaliseren c.q. efficiënter maken van zorgprocessen is ook innoveren. De nadruk ligt niet op het bereiken van andere doelen, maar op de verandering van processen om deze doelen te bereiken. De laatste jaren is hier veel aandacht voor in de zorg, o.a. door toepassing van Lean Principes.

Belangrijk uitgangspunt van procesverbetering is dat iedereen het als normaal onderdeel van het dagelijks werk kan doen. Voorwaarden zijn hulp om te groeien en er tijd voor vinden (Loupen, 2014). Deze insteek past bij de visie op innoveren binnen Sevagram met haar nadruk op betrokkenheid van medewerkers van de werkvloer bij innovatieprocessen en coaching vanuit het Innovatieplatform. Voor de komende 2 jaar ligt de focus voor deze programmalijn op het enthousiasmeren en begeleiden van de werkvloer om innovatieprocessen zelf op te pakken en meer efficiëntie te bereiken. Dat gebeurt via een concreet 2-jarig project “het I–team”.

Het I-team project heeft als doelen dat na 2 jaar:
• teams op diverse locaties van Sevagram een werkwijze hebben ontwikkeld opdat procesverbetering integraal onderdeel is van de dagelijkse praktijk
• teams knelpunten hebben geformuleerd en oplossingen hebben geïmplementeerd.

Het I-team bestaat uit drie zorgprofessionals Nancy Gregoire (HBO verpleegkundige), Kelly Vandegard (MBO verpleegkundige) en Mandy Coolen (Ergotherapeut). Zij zullen de komende twee jaar diverse locaties van Sevagram bezoeken, meelopen met collega’s en vragen naar hun dagelijks werk, naar knelpunten en irritaties, maar ook naar oplossingen en zaken die goed lopen (best practices) als het gaat om efficiëntie van zorgprocessen. Het I-team maakt vervolgens een overzicht van ervaren knelpunten en wil graag van medewerkers weten op welke manier tot oplossingen gekomen kan worden. Het I-team wil daarmee teams stimuleren tot innoveren, maar ook samen met medewerkers leren hoe we de werkvloer zo goed mogelijk bij innoveren kunnen betrekken. Het I-team zal in de komende 2 jaar een diversiteit aan best practices, knelpunten en oplossingen rond efficiëntie van zorgprocessen ophalen en wil deze graag met medewerkers van Sevagram delen.

[FOTO I-team]

 

Contact

Telefoon: 0900 – 777 4 777
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henri Dunantstraat 3
6419 PB Heerlen