Voeding

Eten en drinken behoren tot de eerste levensbehoeften van de mens en spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van leven: lekker eten en drinken in een aangename sfeer is voor veel mensen een bron van vreugde. Voor veel cliënten van Sevagram zijn de drie eet-momenten op de dag zeer betekenisvol. Daarnaast is goede voeding van groot belang voor de gezondheid en speelt het een cruciale rol bij ziekte en herstel na een ingreep (Van Binsbergen et al. 2013). Een ongezond voedingspatroon kan ook leiden tot ondervoeding en overvoeding. Het aantal ondervoede cliënten in Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen is de afgelopen jaren sterk afgenomen, maar nog altijd is 17% van de bewoners ondervoed. Het screenen van de voedingsstatus met een screeningsinstrument is een belangrijke aanbeveling in de richtlijn Ondervoeding van de Stuurgroep Ondervoeding (www.zorgvoorbeter.nl).

Binnen Sevagram is het functieprogramma Eten en Drinken de paraplu voor andere functieprogramma’s en zorgpaden met betrekking tot voeding. Belangrijk bij eten en drinken zijn onder andere de functieprogramma’s slikken en mondzorg. Daarnaast worden ook de taken en rollen van alle betrokken disciplines weergegeven en geven stroomschema’s handvatten voor de uitvoer van het primaire proces in het dagelijks werk.
Uit een intern Sevagram onderzoek uit 2015 (Quick Scan Voeding, 2015) onder 22 medewerkers komt naar voren dat alle medewerkers er naar streven de dagelijkse praktijk van het voedingsbeleid zo goed mogelijk uit te voeren en daarbij de cliënt steeds centraal te stellen. Iedereen is overtuigd van de kwaliteit van de maaltijden die sinds de invoering van het Gasterieconcept binnen de Sevagram geserveerd worden. Het voedingsbeleid moet echter beter. Medewerkers geven aan dat door gebrek aan kennis en vaardigheden, de onoverzichtelijkheid van het registratiesysteem en de versnipperde organisatie van de voedingsdienst het voedingsbeleid niet optimaal vormgegeven kan worden.

Binnen de progammalijn Voeding is sprake van doelen gericht op twee thema’ s:
• Ondervoeding
• Maaltijdbeleving

Ook voor de programmalijn Voeding zal een interdisciplinair platform richting geven aan de doelen. Jennifer Dols is de kartrekker en zal zo spoedig mogelijk aan de slag gaan om een team samen te stellen.

Contact

Telefoon: 0900 – 777 4 777
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henri Dunantstraat 3
6419 PB Heerlen