Pilots

Onderzoek CRDL

Mensen met dementie krijgen op enig moment problemen met communiceren en zichzelf verbaal goed uitdrukken. Problemen met communiceren kunnen resulteren in het steeds minder meedoen aan of betrokken worden bij betekenisvolle activiteiten, hetgeen weer kan leiden tot sociaal isolement, eenzaamheid en verdere cognitieve achteruitgang. Innovatieve technologie kan een mogelijke oplossing zijn om de communicatie en (sociale) interactie te stimuleren en mensen met dementie (meer) te betrekken bij betekenisvolle activiteiten. Het stimuleren van positieve emoties, zoals blijdschap en plezier kan bijdragen aan het verbeteren van het welzijn van mensen met dementie. Familieleden vinden het soms moeilijk om met een oudere met dementie contact te maken of een activiteit te ondernemen. Het verbeteren van interactie kan ook voor betrokken professionals, familieleden en verwanten een meerwaarde betekenen.

CRDL is een interactief instrument dat sociale interactie en communicatie stimuleert tussen gebruikers door geluid en aanraking. CRDL is in staat om aanrakingen tussen personen te vertalen in geluiden. Het herkent de intentie van de aanraking (tikken, vasthouden, strelen, kloppen en kneden) en past de geluiden hierop aan. Bijvoorbeeld: tikken wordt vertaald naar rustige oceaangeluiden terwijl vastgrijpen wordt vertaald naar een flinke storm. Het idee is dat mensen ‘elkaar kunnen bespelen’ als een instrument. Het gebruiken van dit interactieve instrument zou bij kunnen dragen aan betere interactie en communicatie van familieleden, vrienden, mantelzorgers en verzorgers met de persoon met dementie.

De ontwikkelaars van CRDL (CRDLT B.V.) hebben recent de Heldcare prijs gekregen, een innovatieprijs op het terrein van de ouderenzorg, mede ingezet door Achmea, met de opdracht om de impact van CRDL voor kwetsbare ouderen in de komende jaren te vergroten. Belangrijke stappen hierin zijn: het vastleggen van (potentiële) werkingsmechanismen voor specifieke doelgroepen, het ontwikkelen en beschrijven van interventies met CRDL en het evalueren van het effect van deze interventies in de praktijk. De ontwikkelaars van CRDL hebben daarop het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg van Zuyd Hogeschool, onderdeel van het Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie (EIZT), gevraagd om hen hierbij te ondersteunen.
Meer informatie over Zuyd en EIZT vindt u in bijlage 1. Dit projectvoorstel beschrijft het voorgestelde plan van aanpak om deze doelen te realiseren, specifiek gericht op de doelgroep van ouderen met dementie.

Sevagram contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

CRDL: https://crdlt.com/

Contact

Telefoon: 0900 – 777 4 777
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henri Dunantstraat 3
6419 PB Heerlen