Het belang van licht

We hebben allemaal behoefte aan licht. In de zomer –als de dagen lang zijn en de zon volop schijnt- zijn we vaak vrolijker dan in de wintermaanden. Onze cliënten die op leeftijd zijn, komen om uiteenlopende redenen minder vaak buiten. Maar ook zij hebben, net als iedereen, licht hard nodig. Het hele jaar door. Licht is voor veel ouderen dan ook noodzakelijk voor hun mentaal en ook fysiek welzijn. Maar hoe zorg je voor voldoende licht als mensen vooral binnen zitten? 

Vanaf dit jaar wordt vanuit de vakgroep psychologie de interventie lichttherapie aangeboden. Mensen die zo’n kuur volgen, worden blootgesteld aan intensief licht dat aan de zijkant van het gezicht via de ogen binnenkomt. Het licht bevat geen (schadelijke) UV-stralen! Deze lichttherapie is een wetenschappelijk effectieve en snelle interventie die onder meer voor de volgende klachten kan worden ingezet: depressie, agitatie en een verstoord dag/nachtritme.

De duur en het tijdstip van de lichttherapie zijn belangrijk en worden per cliënt met de psycholoog afgestemd. Lichttherapie is niet voor elke cliënt geschikt. Denk je dat een van de cliënten hiervoor in aanmerking komt, neem dan contact op met de psycholoog van de afdeling.[/html]