Exoskelet

Veilig tillen met het Exoskelet

Zorgorganisaties Sevagram en Zuyderland doen onderzoek naar het Exoskelet van Laevo: een comfortabel harnas dat zorgverleners over hun kleding kunnen dragen. Het Exoskelet versterkt de spierkracht van de drager en ontlast de onderrug. Dat maakt tillen en vooroverbuigen een stuk makkelijker én veiliger.

De werking van het Laevo Exoskelet is ingenieus. Waar andere skeletten werken op stroom, werkt dit model mechanisch, met veren en dempers. Bij fysieke belasting van de rug worden de krachten op de rugspieren verlegd naar de borst- en beenspieren. Dit voorkomt overbelasting van de rug. TNO heeft het effect van het Laevo-systeem onderzocht bij een statische, voorovergebogen werkhouding zonder gewicht in de handen. Voor de lage rugspieren werd een afname van de spieractivatie van 35-38% gemeten.
 
Minder inspanning

Bij het leveren van persoonlijk verzorging is vaak sprake van de voorovergebogen houdingen en bewegingen die TNO heeft onderzocht. Het Exoskelet lijkt daarmee uitermate geschikt te zijn de zorgpraktijk: hetzelfde tillen, veiliger én met veel minder inspanning.

Het onderzoek van Sevagram en Zuyderland naar de bruikbaarheid van het Exoskelet loopt zeker nog tot eind 2020. Voor een update kun je altijd terecht bij Frank Roost van het Innovatieteam Bewegen.

Exoskelet in de zorg