Blogs

Jaargang 2019, Februari

‘’Passion creates motivation, which leads to innovation’’

De passie in de zorg is aanwezig bij alle medewerkers en wij zijn ervan overtuigd dat daar de kracht voor innoveren ligt.

‘’Passion creates motivation, which leads to innovation’’

Als innovatieteam bezoeken we locaties van Sevagram om samen op zoek te gaan naar het slimmer inrichten van zorgprocessen en te leren innoveren met de werkvloer. We hebben Piushof, Fonterhof, Sint Anna en Oosterbeemd bezocht. Samenwerken met zorgmedewerkers en in gesprek gaan over knelpunten, oplossingen en best practices. Samen op zoek naar een werkwijze om innoveren binnen de dagelijkse werkzaamheden een plek te geven.

  • Binnen Piushof werd gezocht naar een oplossing voor de tijdrovende bestellingen die gemaakt moesten worden. De zorgmedewerker bedacht een oplossing en er werd afgesproken dat de medewerker buiten het rooster gehouden werd, waardoor ruimte en tijd verkregen werd om deze taak op een efficiënte manier uit te voeren.
  • Fonterhof zocht hulp bij de ondersteunende taken zoals bedden maken, afwassen en kamers opruimen. Zorgondersteuners zouden hier een belangrijke rol in kunnen spelen. De verwachting bij medewerkers was dat dit werkdruk zou verminderen.
  • Medewerkers van St Anna gaven aan dat er op de kamers van bewoners geen ruimte was om noodzakelijke materialen voor de zorg neer te zetten. Er werd een werkgroep geformeerd en uiteindelijk werd er gekozen voor een badkamerkastje. Er ontstond duidelijkheid en structuur en dit leverde tijd op.
  • Oosterbeemd had verpleegtechnische materialen in een centrale ruimte. Dit bleek niet efficiënt door het steeds moeten halen van de materialen. Een werkgroep kwam met het idee op de kamer een bakje te plaatsen voor deze materialen. Dit werkt voor de medewerkers van Oosterbeemd efficiënt en zorgt voor een besparing in tijd.


Het I-team wil graag dat innoveren een onderdeel wordt van het dagelijkse werkproces. Dit zorgt ervoor dat alle medewerkers betrokken worden bij verbeteren, vernieuwen, efficiënter werken en maakt innoveren een deel van onze manier van werken. Een uitdaging!

We gingen op zoek naar bestaande theorieën, modellen en mogelijkheden. We werden door Trudie Severens (Raad van Bestuur) in contact gebracht met Rick Schrijnemakers (gespecialiseerd in Lean).
Lean is een managementfilosofie die erop gericht is om de maximale waarde voor de klant te realiseren met zo min mogelijk verspillingen. Na overleg met de HBO-verpleegkundigen van de verschillende locaties die we bezocht hebben, kwamen we tot de conclusie dat een innovatiebord een meerwaarde zou kunnen zijn om processen beter in kaart te brengen, maar ook om bewustwording over verbeteren, vernieuwen en efficiënter werken bij de medewerker te ontwikkelen.

Natuurlijk blijven wij ook locaties bezoeken! In januari 2019 bezoeken wij de paramedische dienst op vier verschillende locaties en willen de samenwerking tussen zorg en paramedici in kaart brengen.

Hebben jullie een innovatief idee of zou je het leuk vinden als wij jullie locatie komen bezoeken, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tot snel
Nancy, Kelly en Mandy

 

Contact

Telefoon: 0900 – 777 4 777
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henri Dunantstraat 3
6419 PB Heerlen