Blogs

Jaargang 2018, Oktober

Voeding

We weten het allemaal: Goede voeding is belangrijk. Dagelijks worden we overspoeld met informatie omtrent gezonde en duurzame voeding. Eten en drinken zijn ook voor Sevagram belangrijk thema’s. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 10 tot 15% van bewoners in verpleeghuizen ondervoed is. Daarnaast heeft 30% van de ouderen met een dementie in het verpleeghuis een verstoorde vochtbalans, zonder dat de verzorging dit in de gaten heeft. Het is bekend, maar dehydratie en ondervoeding zijn niet zo makkelijk op te lossen.

Om eten en drinken de aandacht te geven die het verdient, heeft het Innovatieplatform daarom het thema “Voeding” opgenomen als een belangrijke pijler. En de komende jaren mag ik vorm gaan geven aan deze pijler, vanuit het gedachtegoed van het Innovatieplatform; innoveren in nauwe samenwerking met medewerkers en met input van onze cliënten.

 

De ideeën van medewerkers en de knelpunten die zij ervaren zijn relevante uitgangspunten om veranderingen in gang te zetten. Een voorbeeld. Lichamelijke klachten of aandoeningen zoals vermoeidheid, obstipatie, of decubitus worden beïnvloed door de vocht- en voedingsinname van onze cliënten. Als verpleegkundig specialist zie ik regelmatig dat er sprake is van ondervoeding en dehydratie. Maar om goed zicht te krijgen op de inname wordt soms veel van het verzorgend personeel gevraagd, zoals dagenlang bijhouden van vocht- en voedingslijsten. Dergelijke knelpunten vragen om aandacht. Vanuit het Innovatieplatform willen wij zicht krijgen op deze knelpunten en op de ideeën van medewerkers, om zaken zoals deze gemakkelijker te maken.

Ook de input van onze cliënten is van groot belang. Zo is er relatie tussen voedingsinname en beleving van voedsel. Als je uiteten gaat doe je dit vaak voor de sfeer en gezelligheid. Je zit aan een mooi gedekte tafel, het eten ruikt goed en er wordt mooi opgediend. Het stimuleert de eetlust.

Maaltijdbeleving van onze cliënten staat daarom al jaren centraal en dit blijft een punt van aandacht. Het vraagt om goed luisteren naar behoeften van onze cliënten, maar ook om continue afstemming tussen disciplines zoals diëtetiek, verzorging, en facilitair waaronder de gasterie.

Het Innovatieplatform vindt het belangrijk dat innoveren bottom-up en in samenwerking plaatsvindt. Mensen die daadwerkelijk in de zorg werken, van een gasterie medewerker tot verpleegkundige, van logopediste tot facilitair dienstverlener, die dagelijks te maken krijgen met deze knelpunten. Zij zijn onze inspiratie! Het Innovatieplatform nodigt allen dan ook uit om bij ideeën, knelpunten of vragen omtrent het thema “Voeding” contact op te nemen met het innovatieplatform!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Telefoon: 0900 – 777 4 777
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henri Dunantstraat 3
6419 PB Heerlen