Blogs

Jaargang 2018, Maart

‘’Waarom willen wij innoveren?’’

Een blog schrijven over innoveren binnen Sevagram, ‘’Ja natuurlijk geen probleem’’ zeg ik hardop. De woorden glippen uit mijn mond voor ik er erg in heb. Nog geen vijf minuten later vraag ik mijzelf af wat ik mij nu weer op de hals heb gehaald. Innovatie, is daar inmiddels niet genoeg over verteld? Ik vraag mijzelf af wat mij überhaupt trekt aan innovatie? Het woord ‘innovatie’ is een combinatie van ‘in’ en ‘novare’ en betekent ‘iets nieuws introduceren’ in het Latijn.

2018 04 23 16 53 26

Persoonlijk heb ik het altijd leuk gevonden om op een creatieve manier nieuwe dingen te ontdekken. Iets nieuws staat vaak ook gelijk aan verandering en dan wordt het al snel spannend. Iets nieuws introduceren is niet gemakkelijk en gaat gepaard met een samenspel tussen het loslaten van het oude en het omarmen van het nieuwe. Kan jij je nog herinneren wanneer je vaste telefoon plaats heeft gemaakt voor een mobiele telefoon en waarom en wanneer je deze uiteindelijk weer voor een smartphone hebt ingewisseld? Deze vragen kietelen mijn nieuwsgierigheid.

‘’een samenspel tussen het loslaten van het oude en het omarmen van het nieuwe’’

Voor zorgorganisaties is innoveren noodzaak. Sevagram speelt voortdurend in op ontwikkelingen in de maatschappij en de behoeften van onze cliënten. Medewerkers op de werkvloer ervaren dagelijks knelpunten, bedenken oplossingen en voeren deze in. Innoveren is van alle dag. Veel mensen denken bij innoveren aan Willy Wortel uitvindingen. Een slimme onderzoeker in een laboratorium die totaal nieuwe producten bedenkt. Maar innoveren gaat vooral over samen vaststellen waar het beter kan en samen op zoek gaan naar oplossingen. Oplossingen die niet eerder bestonden, of oplossingen die al door anderen bedacht waren en blijken te werken. Tot slot gaat innoveren ook over implementeren; oftewel zorgen dat de nieuwe oplossing ook echt gebruikt gaat worden. Kortom, innoveren is vaststellen waar het beter kan, de juiste oplossing selecteren en zorgen dat deze landt in het dagelijks werk.

‘’innoveren gaat vooral over samen vaststellen waar het beter kan en samen op zoek gaan naar oplossingen’’

Innoveren vraagt om flexibiliteit.  Kunnen loslaten van het bestaande aan de ene kant en het met volle overtuiging bedenken en uitvoeren van nieuwe, innovatieve oplossingen aan de andere kant. De medewerkers op de werkvloer zijn de belangrijkste schakel om innovaties te laten slagen. Zij weten wat er speelt, kunnen daarom zelf goede oplossingen aandragen en zorgen dat deze succesvol worden toegepast. Het Innovatieplatform wil de werkvloer daarom zeer nauw betrekken bij innoveren. Hoe? Dat wil het Innovatieplatform graag samen met jullie uitzoeken. Samen nadenken over irritaties, problemen, knelpunten maar ook over mogelijkheden, goede ideeën en oplossingen. Mocht iemand zich na het lezen van dit blog geroepen voelen om contact op te nemen met het Innovatieplatform, aarzel niet en stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Innovator

Contact

Telefoon: 0900 – 777 4 777
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henri Dunantstraat 3
6419 PB Heerlen