Bewegen

Voldoende eten, drinken en bewegen behoort tot de pijler betere zorg. Om uitvoering te kunnen geven aan de voldoende bewegen in relatie tot de hedendaagse uitdagingen binnen de ouderenzorg is innoveren noodzakelijk.

De beweegrichtlijn voor ouderen vanuit het VWS geeft aan dat ouderen minstens 150 minuten per week aan intensieve inspanning moeten doen. Daarnaast is het belangrijk om ouderen tweemaal per week spier- en bot verstevigende activiteiten, gecombineerd met balansoefeningen te laten uitvoeren. Negentig procent van de oudere verpleeghuisbewoners beweegt vrijwel niet, zo laat een recent onderzoek van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg zien (den Ouden, 2015 ). Het onderzoek geeft aan dat de kansen voor meer bewegen naast beweegactiviteiten voornamelijk op het gebied van de ADL en de HDL liggen.

Met de keuze voor bewegen als programmalijn van innovatie beoogt Sevagram om achteruitgang in functioneren van ouderen te beperken en restcapaciteiten te stimuleren. Daarnaast worden beweegactiviteiten gezien als plezierige activiteiten die welzijn kunnen bevorderen.

Binnen de progammalijn Bewegen richten doelen zich op drie thema’ s:
• Meer bewegen
• Vergroten beweegaanbod
• Afname van valincidenten

Op dit moment wordt de function focused care benaderingswijze geïntegreerd binnen de organisatie om zelfredzaamheid door bewegen bij ADL en HDL activiteiten te stimuleren. Daarnaast wordt ingezet op het aanbieden van aantrekkelijk beweegactiviteiten, eventueel ondersteund met technologie zoals de tovertafel. Voor het geven van richting aan de doelen is het Beweegplatform ingericht. Het Beweegplatform bestaat uit Tessa van Heel (fysiotherapeut/projectleider), Bob van Zon (fysiotherapeut), Paul Oosterink (fysiotherapeut), Linda Koolen (ergotherapeut).

Contact

Telefoon: 0900 – 777 4 777
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Henri Dunantstraat 3
6419 PB Heerlen